Bei CAFEA dimineața? 6 Efecte necunoscute ale consumului de cafea

cafea_cana

Cafeaua este o bautura foarte placuta si revigoranta. Chiar daca atunci cand o gustam pentru prima oara ne pare a avea un gust amarui, odata ce am baut cafea cu greu vom mai renunta la aceasta bautura delicioasa, care ne face diminetile mai placute. In fond… prea putini dintre noi au motive serioase sa renunte la cafea, in marea majoriatie a situatiilor aceast lichid aducand doar beneficii sanatatii.

Atunci cand vorbim despre efectele benefice sau nocive ale cafelei, trebuie de fapt sa ne gandim la efectele principalelor substante pe care cafeaua le contine si in principal la cafeina, relatează informatiazilei.ro.

Efectele consumului de cafea

Cafeaua creste performantele psihice
Cafeaua stimuleaza functiile cerebrale si activeaza anumite zone din creier, astfel incat reusim sa memoram mai usor, sa obosim mai greu, iar capacitatea de mentinere a atentiei creste considerabil. Aceste efecte apar la aproximativ 30 de minute – o ora dupa ingestia cafelei si se pot mentine pana la 4 ore.
Atentie: la femeile gravide efectele consumului de cafea pot creste exponential, fiind recomandat ca femeia insarcinata sa evite bauturile sau alimentele cu continut ridicat in cafeina.

Cafeaua prezinta usoare efecte laxative
Nu putine sunt persoanele care se duc la baie dupa cafeaua de dimineata. Acest efect laxativ al cafelei nu este deloc un mit. Cafeina actioneaza la nivelul musculaturii netede a intestinelor, stimuland contractia acestora si formarea undelor peristaltice – acele unde contractile care conduc resturile alimentare in intestine. Asa se explica de ce la un scurt timp dupa ingestia de cafea simtim nevoia sa mergem la baie.
Persoanele cu tulburari de digestie si care se confrunta des cu constipatia pot bea dimineata o ceasca tare de cafea(daca nu au contraindicatie la consumul de cafeina).

Cafeaua creste usor tensiunea arteriala
Acesta este unul din motivele pentru care cafeaua nu este indicata persoanelor cu boli cardiace sau hipertensiune arteriala.Consumul de cafea creste tensiunea arteriala prin doua mecanisme: cafeina stimuleaza tonusul vascular, dar totodata este si un diuretic usor. Este recomandat sa asociati un pahar mare cu apa fiecarei cesti de cafea pe care o beti.

Cafeaua intarzie cresterea?
Copiii nu ar trebui sa consume cafea sau alte alimente care contin cafeina in exces (cacao, ceai verde etc.). Aceasta pentru ca intr-adevar cafea poate incetini cresterea prin accelerarea metabolismului si cresterea consumului energetic. De asemenea cafeina prezinta si un efect indirect asupra calciului din organism, scazand absorbtia acestui mineral in oase. Batranii sunt de asemenea sensibili la acest efect asupra calciului pe care cafeaua il prezinta.

Cafeaua te ajuta sa slabesti
Multe suplimente alimentare pentru slabit sunt pe baza de cafea. Chiar ne ajuta cafeaua sa slabim? Ei bine, cafeina creste usor metabolismul, intensificand arderile. Insa nu este suficient sa consumati cafea pentru a slabi, ci ar trebui sa va schimbati stilul de viata.

Cate cesti de cafea sunt recomandate pe zi?
In mod obisnuit ar trebui sa bem o singura ceasca de cafea pe zi, dimineata, dupa micul dejun (irita usor mucoasa gastrica, de aceea cafeaua este recomandata dupa micul dejun). In zilele foarte aglomerate putem consuma pana la 3 cesti de cafea pe zi.

Pentru a avea efecte, cafeaua nu trebuie consumata oricand, ci intre anumite ore, respectand bioritmul cortizolului. In schema de mai jos puteti observa cand este recomandat sa consumati cafea.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.