Când venim la duhovnic, trebuie să fim gata să renunţăm la hotărârea noastră în favoarea hotărârii duhovnicului

savatie-bastovoi

Ascultarea de duhovnic înseamnă că pentru fiecare hotărâre sau pas pe care do­resc să îl fac trebuie să cer binecuvântarea duhovnicului?

-Lumea înţelege ascultarea de duhovnic ca pe un fel de aprobare a unui act, a unei acţiuni. Vreau să fac cutare lucru, am aprobare sau nu am aprobare? Din păcate mulţi rămân doar la asta.

Eu nu cer aprobarea duhovnicului meu, ci cu toată smerenia îl întreb dacă e bine ceea ce vreau să fac. Când venim la duhovnic, trebuie să fim gata să renunţăm la hotărârea noastră în favoarea hotărârii duhovnicului.

Omul cu experienţă duhovnicească, omul cu experienţă în lupta cu patimile şi cu demonii, cunoaşte că toate loviturile pe care le-a primit, toate înfrângerile şi faptele lui de ruşine s-au datorat faptului că s-a încrezut în cugetul său. Pri­vesc înapoi şi văd că, de câte ori am făcut o faptă de ruşine, am făcut-o prin propria hotărâre, convins că voi face ceva bun. Dacă faptele noastre şi hotărârile luate cu de la sine putere nu au adus încă roadele despre care vorbesc, mai este vreme.

Un om cu experienţă duhovnicească îşi pune întotdeauna cugetul la încerca­re. Nu primesc îndată gândul care mi-a venit. Fă cutare! Voi face o treabă grozavă şi îl voi întrece pe cutare sau cutare. Merg la duhovnicul meu nu căutând să-mi aprobe această hotărâre pe care eu o cred bună, ci întrebându-l: „Părinte, am cutare gând, cum crezi, este bun acest gând sau nu este bun?”

Aşa vedem că făceau călugării în Pa­teric, venind la avva Sisoe, la avva Antonie: „avva, voiesc să fac cutare lucru. Ce zici, bine fac?” „Nu-ţi este de folos, fiule!” sau „Domnul să te binecuvânteze!” Pentru aceasta merg eu la duhovnic şi pentru asta îl ascult şi cred că Dumnezeu îmi dă răspuns pentru smerenia mea, pentru că mă vede sincer în cău­tarea adevărului, în căutarea smereniei.

Din această stare a neîncrederii în propriul cuget cer binecuvântare de la duhovnic şi îl ascult. Desigur că sunt liber să fac ce voiesc, dar voi culege roadele. Pentru că atunci când nu accept un sfat, ispita în care intru nu se datorează atât faptului că nu mi-am ascultat du­hovnicul, ci mai ales că m-am încrezut în cugetul meu. Şi Adam s-a încrezut în cugetul său, şi Eva s-a încrezut în puterea ei oratorică şi polemistă când a intrat în discuţie cu diavolul. Şi până la urmă au pierdut. Pentru aceasta ne atragem ispite, pentru că mergem împotriva smere­niei, împotriva dragostei.

Ieromonah Savatie Baștovoi

Extras din ”Singuri în fața libertății”, Ed. Cathisma, București, 2009, pag. 51-53

loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. M spune:

    „Şi Adam s-a încrezut în cugetul său, şi Eva s-a încrezut în puterea ei oratorică şi polemistă când a intrat în discuţie cu diavolul. Şi până la urmă au pierdut.” Ce au pierdut?? sau ce am pierdut noi? Ce facea omul daca continua sa traiasca in gradina Raiului!??!?! Era deja o fiinta cu capacitatea de a alege si a pune intrebari cautand raspunsuri! Ar fi acceptat omenirea sa existe intr-un stadiu continuu de placere si bucurie, de pune-te masa scoala-te masa? Daca nu ar fi cunoscut durerea cum ar fi stiut ce e aia placere? Daca nu ar fi cunoscut tristetea cum ar fi stiut ce e fericirea? Adam si eva este utopia creata de „dumnezeu/biblie” pentru a crea initialul idealului la care aspiram sa ne intoarcem prin mantuire! Caci daca nu am aspira spre asa ceva?!?! ce sent ar avea sirul acesta de zile pe care il numim viata?!am lancezi zile si nopti fara tinta si fara aspiratii!Raiul este altceva pentru fiecare dintre noi…nu e doar un loc fizic, o gradina….raiul e in fiecare dintre noi si il putem regasi in fiecare etapa al auto- dezvoltarii noastre ca si entitate existentiala! E timpul sa citim Biblia si sa trecem dincolo de calitatea ei materiala de carte plina de reguli si greseli de evitat! Cuvintele nu au valoare daca nu spun decat povesti interpretate mot-a-mo

  2. metatron spune:

    Viata omeneasca e facuta pentru trairi, bune si rele deoparte, nimic nu e intramplator,tot ce se intampla in viata noastra e pentru testarea noastra ca oamenii, si poate pentru a fii selectati in alta lume , in functie de punctajul acumulat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.