Cum pot să domolească văpaia patimilor, când nu se împărtășesc cu preacuratele Taine

”Cel ce întârzie să se împărtășească nu face nici o pregătire, nu este atent, nu are atenta păzire despre gândurile rele… amânarea îl face să cadă în lenevire și să i se răcească căldura evlaviei și a dumnezeeștii dragoste…

Cum pot să domolească văpaia patimilor, când nu se împărtășesc cu preacuratele Taine, care izgonesc toată neputința, amorțesc războiul sălbatic al trupului și omoară patimile, precum zice Sfântul Kiril. Cum pot să-și curățească mintea? Să-și lumineze cugetul?…”

Avva Macarie din Egipt a vindecat o femeie care era stăpânită de un duh rău ce o făcea să se comporte precum animalele. Cuvântul său menționat în Lavsaicon spune: ”Femeie, niciodată să nu te lipsești de împărtășirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos, ci să te împărtășești adeseori, deorece această lucrare diavolească te-a ajuns pentru că nu te-ai împărtășit de cinci săptămâni și de aceea a putut diavolul să te ispitească.”

Omul se gândește să meargă în pelerinaje și locuri depărtate pentru a se închina și a dobândi har și sfințenie. Pentru a se împărtăși însă nu trebuie să strângă mulți bani sau să meargă foarte departe. ”Ajunge numai să facă o spovedanie cu inima frântă, cu împlinirea canonului și pregătire, și îndată pot să se bucure și să devină un trup și un sânge cu Hristos. Și cu toate aceste înlesniri, iarăși toți se lenevesc să o facă, toți se lipsesc dintr-odată…

Dacă cineva din cei ce au duhovnicească putere ar vrea să ne împiedice de la acest lucru plăcut lui Dumnezeu… căzând să sărutăm ca și desfrânata aceea picioarele lui și să stăruim bătând la ușă și cerând îngăduință.”

Sfântul Nicodim Aghioritul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.