De ce mărul este unul dintre cele mai vindecătoare superalimente din lume

mar

Marul, acest superaliment trecut cu vederea de obicei, protejeaza corpul de precipitatiile si depunerile de praf radioactiv, distruge o larga gama de cancere, si mentine libere arterele – pentru a numi doar cateva moduri confirmate experimental prin care marul iti trezeste doctorul launtric.

Un mar pe zi tine doctorul la distanta

Aceasta straveche zicala nu a sunat niciodata mai promitator si cu mai multa autoritate decat o face astazi. Cat despre era moderna, doctorii aduc cu ei o baterie de teste, medicamente si interventii, toate purtatoare de riscuri nedorite si daunatoare care adesea depasesc pretinsele lor beneficii, si de aceea este mai bine sa fie evitate oricand este posibil.

De asemenea, merele sunt mult mai ieftine decat doctorii, si in cel mai rau caz de tratament obligatoriu sau fortat, ele pot fi aruncate ca o forma non-letala (complet nutritiva) de auto-aparare.

Desi unii pot lua aforismul din deschidere ca pe o simpla fantezie populara despre medicina, realitatea este ca proprietatile medicale ale merelor sunt bine documentate in cadrul literaturii bio-medicale.

De exemplu, consumul de mere a fost subiectul a destule studii despre reducerea riscului de cancer colorectal.  Alte cancere pe care constituentii marului le contracareaza si au fost studiate in cercetari preclinice includ:

Cancer la ficat: suc de mere, pectina din mere si coaja de mere au fost toate confirmate experimental cum ca omoara cancerul hepatic.

Cancer mamar: s-a descoperit ca merele suprima cancerele mamare la modelul animal

Cancer rezistent la medicatie multipla: carotenoizii extrasi din mar inhiba proliferarea tulpinilor celulare ale cancerului rezistent la medicatie

Cancer esofagian: o procianidina derivata din mar suprima cancerul esofagian

Cancer la stomac: una dintre modalitatile prin care constituentii marului previn cancerul la stomac este prin inhibarea de catre acestia a bacteriei Helicobacter pylori, unul dintre principalii agenti infectiosi pusi in legatura si cu ulcerul, si cu cancerul gastric. Dar procianidina din mere a mai fost studiata si pentru capacitatea ei de a induce direct moartea celulara programata la celulele cancerului la stomac.

Este probabil ca multe dintre procesele fundamentale implicate in declansarea si favorizarea cancerului sa fie inhibate de mere si constituentii acestora, si de aceea merele s-ar putea sa protejeze impotriva a mult mai multor cancere decat cele la care s-a facut referire mai sus. Se pare ca nu conteaza ce parte a marului este studiata, ea are proprietati antitumorale.

Otetul din cidru de mere, de exemplu, contine un compus antitumoral care rezulta din procesul de fermentare al acidului acetic si este cunoscut ca alfa-glican. Un alt mod dovedit prin care merele pot reduce riscul de cancer este prin capacitatea lor de a inlatura radioizotopii cancerigeni care s-au acumulat in corpurile noastre ca rezultat al precipitatiilor si depunerilor de praf radioactiv avand ca surse armele nucleare, munitia cu uraniu saracit si poluarea asociata dezastrelor si energiei nucleare, d. ex. Cernobal si Fukushima.

“Post-Cernobal, de exemplu, pectina marului a fost utilizata pentru a reduce nivelul cesiului-137 la copiii expusi, in unele cazuri cu mai mult de 60%.  Din 1996 si pana in 2007, un total de mai mult de 160 000 copii “Cernobal” au primit aditivi alimentari cu pectina. Ca rezultat, nivelele de Cs-137 din organele copiilor au coborat dupa fiecare administrare de pectina cu o medie de 30-40%.  Semnificative reduceri au fost consemnate chiar si pe perioade foarte scurte de numai 16 zile. Pectina de mar previne absorbtia si fixarea in tractul gastrointestinal al animalelor care au primit radioizotopul cu mult mai letal si complet sintetic de plutoniu 239. ”

Am putea deci moderniza aforismul nostru despre mar prin a spune “un mar pe zi tine precipitatiile radioactive la distanta”. Si cu adevarat, sunt prea putine alte substante, naturale sau sintetice, care au fost vreodata descoperita ca ar proteja impotriva expunerii la plutoniu. De aceea merele sunt cu adevarat niste superalimente in aceasta privinta.

Alte proprietati medicinale demne de notat si “bazate pe dovezi” ale merelor includ:

Diareea: merele in combinatie cu musetelul, scurteaza durata diareei nespecifice la copii.

Intarirea peretilor arteriali (ateroscleroza): cercetari preclinice indica faptul ca merele contin compusi ce previn formarea placii in interiorul arterelor. De exemplu, un studiu la iepuri a descoperit ca sucul de mere este capabil sa impiedice progresia aterosclerozei in cazul unei diete cu nivel inalt  de colesterol la un model indus de ateroscleroza.

Supraponderalitatea: un studiu pe oameni a descoperit ca pierderea semnificativa in greutate este asociata cu un aport zilnic de trei mere sau trei pere printre femeile supraponderale.

Anti-imbatranire (creier): merele previn deteriorarea oxidativa si realizarea defectuoasa a testului labirintului ca si descresterea performantei cognitive la soarecii batrani. De asemenea, un studiu realizat pe soareci a descoperit ca sucul de mere reduce de fapt nivelul productiei de beta-amiloizi patologici (asociati cu boala Alzheimer) in creierul soarecilor.

Inflamatii intestinale: cercetari preclinice au descoperit ca procianidinele din mere reduc inflamatiile intestinale.

Toxicitatea indusa prin vaccinuri: multe substante naturale, inclusiv laptele matern, reduc reactia imuna produsa de substantele sintetice si asociata cu vaccinurile si adjuvantii acestora. Polifenolii din mar se numara printre aceste substante,acestia impiedica toxina holerei, atunci cand este utilizata ca stimulent imunitar in cadrul vaccinurilor, sa faca atat de multe vatamari ca in cazul opus..

Boala parodontala: stim cu totii senzatia care urmeaza mancatului unui mar – proprietatea astringenta, in care gingiile se simt curate. Aceasta se datoreaza in parte quercetinei, care este gasita in mere, ceai si ceapa, de exemplu. Are proprietati antimicrobiene semnificative. Polifenolul din mere protejeaza si el impotriva distrugerii celulelor ligamentului parodontal asociat cu infectia datorata Porphyromonas gingivalis, o bacterie patogena anaeroba.

Produse finale ale glicozilarii avansate (AGE): AGE-urile sunt asociate in principal cu oxidarea zaharurilor din sange. Aceste zaharuri sunt caramelizate cand sunt expuse la oxidanti, si apoi se leaga la structurile celulare, d. ex. Grasimi, proteine, provocand deteriorari. Frunzele de mere au  actiune semnificativa anti-AGE, inclusiv vasoconstrictiei asociate cu disfunctia endoteliala indusa de AGE.

Pierderea parului: remarcabil, o procianidina, etichetata B-2, din mere, favorizeaza cresterea parului la modelul celular.

Infectiile streptococice: pectina din mere inhiba sinteza tipurilor A si B de enterotoxine stafilococice, care pot cauza profunde vatamari corporale.

Infectia cu gripa: in urma cu peste 60 de ani, cercetatorii au descoperit ca acei carbohidrati complecsi care compun pectina din mar inhiba capacitatea de infectare a virusului A al gripei din sangele gainii, ca si din ouale inseminate, indicand potentiale proprietati antigripale.

In cele din urma, aceste cercetari asupra merelor indica masura importantei alimentelor integrale pentru sanatatea noastra generala. Merele nu sunt medicamente, mai degraba ele sunt mijloacele prin care medicamentele devin inutile. Printr-o hrana sanatoasa si prin detoxifiere – ambele functii care ne sunt furnizate prin majoritatea fructelor – noi putem preveni si trata boala . Mostenirea noastra evolutionista (confirmata prin teste genetice moderne) indica faptul ca stramosii nostri traiau in jungla, unde fructele erau disponibilie pe intreg parcursul anului.

Asta ar explica de fapt de ce nu mai sintetizam vitamina C din glucoza – am fost asa de “rasfatati” de abundenta de fructe disponibile atat de mult timp, incat am renuntat (prin mutatii genetice sau atavism) la capacitatea noastra de ne-o sintetiza singuri. Plantele si animalele traiesc in simbioza.

Din acelasi motiv pentru care plamanii nostri preiau oxigenul si elimina dioxidul de carbon (care este datator de viata pentru plante), fructele acestor plante furnizeaza o samanta (pe care noi o ajutam sa se raspandeasca) si o pulpa a fructului care sa ne atraga sa o consumam. De aceea fructele sunt o sursa de hrana care este la fel de straveche precum insesi originile omului. Ar putea aceasta sa fie un motiv pentru care merele par capabile de aceste uimitoare vindecari? Poate.

Data viitoare cand consumi un mar organic, proaspat, gandeste-te la tot ceea ce are de oferit, nu la modul teoretic, ci visceral. Experimenteaza nemijlocit bucuria (cuvantul fruct, etimologic provine din cuvantul latinesc frui, insemnand A SE BUCURA DE…). De asemenea, daca nu ai urmat niciodata o mono-dieta cu mere, ia-o in considerare. Nu este atat de mult un post cu fructe, cat o sarbatoare. Cumpara o lada mare de mere organice, si oricand esti flamand, mananca un mar. Vei fi surprins de cum te vei simti !

Sursa: viataverdeviu.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.