Dumnezeu te rabdă, te mai ține pe pământ, te hrănește, te adapă, ți-a dat sănătate, toate cele bune ți le dă. Tu de ce-L mâhnești?

Atunci când ne smerește un om, apoi mergem la chiliuța noastră și punem înainte gândul smerit, oare nu ne va umbri Harul lui Dumnezeu? Nu ne va schimba sufletul care este ca piatra, ca marmura și nu vom renunța la voia și la gândul nostru? Nu ne va vorbi Dumnezeu în suflet? Iar când vom vedea această schimbare, ne vom ruga și vom spune în sinea noastră: „Mă voi strădui să nu existe nici o nemulțumire în sufletul meu pentru vreun om, pentru niciunul. Să ne silim atât de mult în sinea noastră, încât să spunem: „Acesta este sfânt pentru mine, acesta este sfânt pentru mine, acesta este sfânt pentru mine”. În felul acesta nu vom avea nemulțumire în sufletul nostru pentru nimeni. Este cu putință ca Dumnezeu să nu facă inima noastră cea împietrită cioburi, să nu o înmoaie și să nu arunce stâncile care există în ea, de care nu ne dăm seama? Așa este. Aceasta este mila lui Dumnezeu, dragostea lui Dumnezeu, nesfârșita milostivire a lui Dumnezeu, despre care spuneau Părinții: „Încetează, Doamne, valurile Harului Tău”. Nu puteau suporta milostivirea lui Dumnezeu, atât de mult Har le dădea. De ce acum nu putem și noi să avem această stare duhovnicească și să nu trăim această măreție în sufletul nostru? Pentru că avem mereu înlăuntrul nostru gândul „acea soră mi-a făcut cutare, cealaltă mi-a făcut altceva”. Soro, unde te duci, unde vei scăpa de dreptatea lui Dumnezeu? Dumnezeu te rabdă, te mai ține pe pământ, te hrănește, te adapă, ți-a dat sănătate, toate cele bune ți le dă. Tu de ce-L mâhnești? De ce nu primești un cuvânt de la celălalt? De ce nu-l suporți pe celălalt? Numai așa vine Harul lui Dumnezeu în sufletul omului și înlăuntrul său se simte ca un înger cu aripi de aur care zboară la curțile cele cerești ale lui Dumnezeu, lângă Stăpâna noastră, Născătoarea de Dumnezeu. Viață îngerească! Viață îngerească! Dacă vom cugeta adânc în inima noastră că trăim viață îngerească, nici eu nu știu cum vom fi și ce ne va dărui Hristos în inimă. Ce vom simți în sufletul nostru, nu vom putea pricepe. Știi ce înseamnă Înger? Nici nu plânge, nici nu se mânie, nici nu spune minciuni, nici nu se ceartă, nici nu judecă, nici nu osândește, nici nu se mândrește.

Cea mai mare problemă însă este problema osândirii. La asta trebuie să luăm aminte, căci cea mai cumplită vamă prin care avem să trecem este a osândirii. De aceea, atunci când există ceva în sufletul nostru împotriva fratelui și avem ispită, Harul lui Dumnezeu nu ne umbrește. Harul Preasfântului Duh nu poate veni în suflet să vorbească, să lumineze, să aprindă; nu poate veni lumina necreată în inima noastră. Și cel mai mare demon de care ne împiedicăm este acesta: „De ce aceea?”, „De ce a făcut acel lucru?” „Nu trebuia să facă așa, ci altfel”. Iar Stareța este pusă în situația să-L roage pe Dumnezeu din tot sufletul ei și să spună: „Dumnezeule, ajută-mă! Dă-mi nerăutatea Ta! Dă-mi dragostea Ta! Dă-mi să-i iubesc pe toți oamenii, orice ar face, orice s-ar întâmpla, orice rău s-ar face! Dă-mi cuvenita dragoste să iubesc, așa cum Tu L-ai iubit pe Fiul Tău!”. Dumnezeu este dragoste, iar dragostea „toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă”[2]. Dragostea le face pe toate. Iar când nu există dragostea, există continuu înlăuntrul nostru acel gând și nu pleacă. Îl dăm deoparte pe Hristos, deși El ne așteaptă cu brațele deschise și ne spune: „Vino, fiule! Vino, copilașul Meu! Vino, scumpul Meu! Unde să te pun? Vino în brațele Mele! Vino să te mângâi! Vino să-ți dau ceea ce dorești!”. Aceasta vrea Dumnezeu, vrea multă dragoste, vrea multă afecțiune, vrea să devenim un mic hristos. Și atunci vei vedea ce se va întâmpla înlăuntrul nostru, ce vei simți. Cineva a spus că Îngerii sunt mai mulți decât numărul respirațiilor noastre. Îți poți închipui asta?

STAREȚA MACRINA VASSOPOULOS

Sursa: marturieathonita.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.