Nu fi răzbunător, nu răsplăti cu rău pentru rău, ci nădăjduieşte în Domnul

Nu fi răzbunător, nu răsplăti cu rău pentru rău. De ajuns este răutatea aproapelui tău. Dacă vei
întoarce rău pentru rău, îndoit va fi răul în lume. Dacă nu îi răsplăteşti cu rău pentru rău, el încă îşi mai poate stinge răutatea prin pocăinţă. Şi aşa, cu răbdare şi cu iertare, tu vei împuţina răul în lume.

Nu fi răzbunător, nu răsplăti cu rău pentru rău, ci nădăjduieşte în Domnul. El vede şi îşi aduce aminte, iar la vremea cuvenită vei cunoaşte şi tu şi va cunoaşte şi cel care ţi-a făcut ţie rău că Dumnezeu vede şi ţine minte toate. Poate că te întrebi în sine: ce am dobândit dacă nu am răsplătit cu rău pentru rău? Ai făcut lucrul cel mai înţelept pe care puteai să îl faci în împrejurarea aceasta, ai lăsat lupta ta în seama Celui mai puternic decât tine, iar Cel puternic va lua pentru tine biruinţa. Dacă intri în luptă ca un făcător de rele, ai putea fi doborât. Drept aceea, lasă lupta ta în seama Celui nebiruit şi aşteaptă cu răbdare.

Învaţă de la prunc. Dacă cineva îl loveşte pe prunc atunci când sunt de faţă şi părinţii săi, pruncul nu va lovi şi el, ci mai vârtos priveşte la părinţii săi şi plânge. Pruncul ştie că părinţii îl vor apăra. Cum de nu ştii ceea ce ştie un prunc? Părintele tău Cel ceresc e pururi lângă tine. Nu fi, dar, răzbunător. Nu
răsplăti cu rău pentru rău, ci mai lesne caută spre Tatăl tău şi plângi înaintea Lui. Doar în felul acesta vei birui negreşit în lupta cu oamenii cei răi.

Nu spune „răsplăti-voi cu rău!”, ci nădăjduieşte în Domnul şi El te va ajuta!

Fragment din “Proloagele de la Ohrida, Sfântul Nicolae Velimirovici

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.