Omul dobândește și iubire, și smerenie, pe toate, ascultând cuvintele Sfintilor

„Daruirea, grija pentru cantari si citiri este pentru mine lucru mare, caci il sfinteste pe om fara ca acesta sa-si dea seama. Omul dobandeste si iubire, si smerenie, pe toate, ascultand cuvintele Sfintilor, ale Mineielor, ale Octoihului si ale celorlalte.”

„Sa va indeletniciti cu imnele, cu troparele Sfintilor, ale Mucenicilor, cu psalmii lui David. Sa studiati Sfanta Scriptura si pe Parintii Bisericii. In acest fel sufletul vostru se va inmuia, se va sfinti, se va indumnezei, va fi gata sa primeasca vestiri de la Dumnezeu.

Incet-incet va va cerceta harul. Veti intra in bucurie. Veti incepe sa traiti in pace, asa incat dupa aceea veti deveni mai puternici prin harul dumnezeiesc. Nu va veti mania, nu va veti aprinde, nu veti rastalmaci, nu veti judeca, ii veti primi pe toti cu iubire. Veti ajunge la ce spune Apostolul Pavel: „Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste rau. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata” (I Cor. 13, 4-8 ). Rugaciunea curateste sufletul si pazeste mintea. Lucrarea cea mai desavarsita se face in adancurile sufletului omului, care sunt inchise pe de-a-ntregul, cunoscute numai de Dumnezeu. Astfel vedem ceva miscator: oameni care se preschimba in copii ai lui Dumnezeu, desi ajunsesera in adancurile pierzarii de sine.”

Fragment din cartea „Ne vorbeste Parintele Porfirie”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.