Apariția durerilor lombare și relația neașteptată dintre sciatică și colesterol pe care prea puțini o bănuiesc

7915288

Durerile lombare au devenit una dintre cele mai mari probleme cronice de sanatate pentru lumea occidentala din a doua jumatate a secolului XX, scrie viataverdeviu.ro.

Contrar asteptarilor, studiile arata ca factorii de natura mecanica, ridicarea si caratul de greutati, nu au un rol major in dezvoltarea bolii. In schimb, arterioscleroza poate bloca arterele care hranesc coloana, iar circulatia redusa a sângelui poate cauza diverse probleme de spate. Acest lucru poate fi sesizabil la angiografie, unde se poate observa ca deschiderile arterelor de la coloana se ingusteaza sub presiunea placilor de colesterol.

Studiile au aratat de asemenea ca pacientii care sufereau de multa vreme de dureri de spate in zona lombara aveau o circulatie ingreunata a sângelui, iar cei cu colesterol marit sufereau de simptome mult mai grave. Cei cu arterele ingustate par sa fie de 8.5 ori mai predispusi de a suferi dureri cronice, conform analizelor.

Discurile din zona lombara sunt tesutul cel mai mare din corp care nu prezinta vase de sânge. Din acest motiv, nutrientii se difuzeaza de pe margini, facându-le extrem de vulnerabile la privarea de hrana. Folosind scanarile prin RMN, pot fi masurate efectele unui aport insuficient de sânge asupra difuziei. Desi degenerarea discurilor poate avea factori cauzali multipli, atât de natura genetica, ocupationala cât si mecanica, impactul nutritional a fost considerat factorul final comun.

Placile de colesterol din peretele aortei blocheaza orificiile arterelor lombare si sacrala medie si pot reduce volumul de sânge catre zona lobara a coloanei si a structurilor invecinate. Structurile care primesc, astfel, un aport nutritiv precar, cum sunt discurile intervertebrale, se deterioreaza treptat sau sufera hernii.

Exista o legatura atât intre nivelul de colesterol si deteriorarea discurilor, cât si intre nivelul de colesterol si hernia de disc.

Aportul insuficient de sânge poate deteriora si radacinile nervilor care pornesc din coloana, cauzând sciatica. Sciatica este durerea de spate care iradiaza spre picioare, cauzând si mai multa durere, senzatie de amorteala si slabiciune si o stare debilitanta prelungita, care se estimeaza ca afecteaza 1 din 20 de oameni dupa cum reiese dintr-un studiu finlandez.

Fara a avea legatura directa cu greutatea, sciatica clinica poate fi asociata cu valorile colesterolului. Radacinile nervoase, asociate in mod frecvent cu durerea sciatica, sunt alimentate de arterele cele mai vulnerabile la formarea de placa arteriosclerotica. Distrugerea sau incarcarea acestor artere de acumularile de colesterol poate compromite alimentarea cu nutrienti a nervilor. Lipsa de oxigen la nivelul nervilor poate juca un rol important in durerea sciatica.

Fluxul sanguin redus impiedica si indepartarea produselor secundare reziduale, ca acidul lactic, care poate irita terminatiile nervoase provocand dureri si deteriorari. Datorita acestei vulnerabilitati, discurile se deterioreaza mult mai repede decât oricare alt tesut muscular sau osos; primele dovezi indiscutabile de degenerare a discurilor la nivelul lombar al coloanei apar de la frageda vârsta de 11 ani.

Din pacate, durerile de spate apar tot mai des si la copii si adolescenti. In plus, acum copiii incep sa dezvolte boli precum diabet asociat cu inaintarea in vârsta. Totusi, prea multi adolescenti îsi incep viata cu o boala cronica.

De aceea putem spune ca nu este niciodata prea devreme sa incepi sa manânci sanatos.

Surse si informatii suplimentare:

http://goo.gl/Elsph7

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21982256

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19328027

http://nutritionfacts.org/video/cholesterol-and-lower-back-pain/

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.