Ce s-a întâmplat la Colectiv. Opinia unui rocker nebun după Hristos

incendiu_colectiv_stalp_88963900_22036500

Un articol primit la redacţia Ziaristi Online şi titrat de noi RECVIEM PENTRU UN VIS # COLECTIV. Mărturisirea unui ex-rocker a întrunit un număr ridicat de aprecieri – de ordinul miilor. Ieri, la o lună de la tragedie, autorul anonim al acestui text a revenit cu câteva precizări, printr-un comentariu postat la articol, pe care îl reproducem aici:

Rezumatul ideilor textului:

– Indiferent de genul muzical, puterea unei opere de artă de a transcende este calitatea care îi conferă adevărata valoare

– Indiferent de cât de perfectă e o operă de artă din punct de vedere al creativităţii, inteligenţei, etc., valoarea ei esenţială este dacă a fost creată prin revelaţie divină; orice creaţie umană făcută prin revelaţie divină este superioară oricărei creaţii umane făcută fără acea revelaţie.

– Orice operă de artă care este realizată prin inspiraţie, este realizată prin inspiraţie divină sau inspiraţie demonică; nu există alt tip de inspiraţie.

– Arta de inspiraţie divină poate fi (şi uneori este) de un Frumos care place doar sufletului, nu şi simţurilor (auz, văz). Frumuseţea divină depăşeşte plăcerile simţuale; de aceea uneori psaltica sau icoanele li se par urâte oamenilor care-L resping pe Dumnezeu; aceştia resping şi prezenţa Lui în orice.

– Arta de inspiraţie demonică poate fi (şi de multe ori este) plină de calităţi precum frumuseţe, inteligenţă, putere de seducţie, cu cât o asemenea artă are mai multe calităţi, cu atât ea are mai mare putere de distrugere a integrităţii sufleteşti.

– Arta de inspiraţie divină are simultan toate cele 3 atribute caracteristice şi nedespărţite ale prezenţei Divinităţii într-o faptă: Adevăr, Bine, Frumos, toate unite prin Har şi dătătoare de Har.

– Arta de inspiraţie demonică are doar 1 sau 2 din cele 3 atribute, şi acelea fragmentar (nu întregi, precum întregi sunt Adevărul, Binele şi Frumosul dumnezeieşti)

– Principiile de mai sus sunt adevăruri revelate, care ţin de ortodoxie şi care nu se predau nicăieri la nici un Conservator (ele vin prin cunoaşterea Ortodoxiei şi prin experienţă profesională, combinate)

– Un alt motiv al textului (pretextul care l-a declanşat) a fost necesitatea de a denunţa un tip de afirmaţii relativizante care subminează ortodoxia din interior, prin preoţi sau clerici care primesc aclamaţiile presei atee în timp ce aceeaşi presă atee are o atitudine deosebit de acidă faţă de orice este curat ortodox (Evanghelie, Predanie, Sfinţi contemporani, clerici integri dpdv dogmatic). Când te laudă vrăjmaşul lui Hristos, nu e clar că te laudă tocmai pentru aceasta?

– Unii cititori s-au smintit de nominalizarea preoţilor, dar a nominaliza nu e un păcat, decât atunci când e vorba de un păcat personal, nu când e vorba de dogme. Păcatele personale se mustră în taină, faţă către faţă, iar păcatele care ating dreapta credinţă se mustră neapărat nominal şi neapărat în public, dacă ele au fost făcute în public. Aşa poruncesc Sfintele Canoane.

– Derapajele dogmatice ale intelighenţiei iubite de Presa de Partid nu sunt simple accidente, ci sunt sistematice şi variate, ele au o direcţie clar centrifugă faţă de Predania Ortodoxă, şi caută, particular, slava personală în detrimentul Slavei Bisericii, fie că recunosc sau nu, fie că vor sau nu, efectul este acelaşi. Obligaţia unui ortodox este să apere Ortodoxia, nu părerile şi persoanele clericale care o subminează.

– Tinerii de la #Colectiv au fost ucişi cu intenţie; iar spre stupefacţia generală, tineretul care a ieşit pe străzi nu a cerut să se facă dreptate, ci să se mai facă o nedreptate, adică au strigat împotriva Celui Drept. O asemenea rătăcire este mai tristă decât moartea fizică. Moartea spirituală a tineretului este cu adevărat prilej de doliu naţional. Dar din moartea spirituală se poate învia: prin Hristos. Orizontul cunoaşterii ortodoxe este nu doar larg şi luminos, este nesfârşit; Poporul Român trebuie să o regăsească, dacă vrea să trăiască. „Vrem spitale, nu catedrale” e cel mai abject şi mai marxist slogan din istorie; o istorie care nu aparţine unui popor spiritual. Numai un bolnav ateu vrea la spital în timp ce dărâmă o catedrală; un om de spirit vrea să fie sănătos tocmai ca să viseze catedrale ale nemuririi.

Sursa: Ziaristi Online

loading...

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

 1. Gabriela spune:

  Am inteles ca cel care a facut acest comentariu a vrut sa-si respecte anonimatul si-i respect punctul de vedere. Am inteles totusi ca este mai mult decat un profesionist si prin experienta crestina traita, eu consider ca are si calificarea si calitatea de a se pronunta in privinta unui anumit gen muzical . Nu stiu daca am reusit sa exprim prea bine ceea ce gandesc, dar intrebarea mea este : daca ii pot cere parerea, prin intermediul acestui site, cu privire la un anumit gen de muzica? M-as bucura f. mult sa pot avea punctul lui de vedere. Pun un link cu o astfel de melodie , ca si exemplu : https://www.youtube.com/watch?v=f-UxaNeC-K8 sau https://www.youtube.com/watch?time_continue=87&v=nBz2nVzRDtc

  • Iulia spune:

   Gabriela, daca intre timp nu ai luat legatura cu autorul articolului, primeste te rog un sfat din suflet legat de cele 2 linkuri date de tine.
   …raspuns venit din partea unei foste iubitoare de muzica psy: TOT genul psy-trance-goa &co. este poate muuuuuult mai pervers si diabolic decat rockul. Pentru ca lucreaza cu frecvente subliminale mult mai fine (starea alfa etc, care te altereaza mental foarte subtil) si mai ales pentru ca se deghizeaza atat de bine in miscari flower-power, cu decoratiuni cu jocuri de lumini, culori, mandale si altele. Multi DJ recunosc ca ei lucreaza cu partea intunecata, dar zic ei ca e important sa-ti accepti „intunericul” din tine, ca sa fi in echilibru.

   Apoi, la toate festivalurile psy exista simbolistica oculta… care de fapt e chiar pe fata acum: serpi, dragoni, pupitrul dj-ului care are cristale, carti de tarot si alte simboluri, aranjate ca un mini-altar de invocare, mainstage-ul adesea este decorat ca o gura enorma, cu colti si ochi (hmmm… adica la propriu te inghite diavolul).
   In darkpsy mixeaza intentionat si voit (dupa cum bine spune autorul aticolului de mai sus „ce nu are inspiratie divina, are inspiratie diabolica. Nu exista muzica neutra…”) tipete, scrasneli, sunete de groaza… Astea nu sunt intaplatoare. Sunt doar manifestari din lumea subterana de unde vin.

   Iar daca analizezi un playlist sau line-up la un festival psy, vei vedea cate denumiri spun pe fata pentru cine „lucreaza” oamenii astia. De ce sunt atât de mulţi artişti şi albume de psy cu nume ce fac referire DIRECTĂ la arsenalul celui rău, dacă ei tot nu-l recunosc că ar exista. (ex: Psy Demon, Hell Raver, South of Hell, Scatterbrain: Infernal Angel, Psykovsky’s Wishful Sinful, Baphomet Engine, Demonizz, Reflection – Dark souls…

   Daca doresti, ia legatura cu mine pe mail si putem vorbi. Eu am fost foarte aproape de iad prin muzica asta (combinata cu substante psihedelice) si doar bunul Dumnezeu m-a ajutat sa vad dincolo de valul fals si mi-a dat putere sa ies. Apoi cu uimire am aflat ca la biserica unde incepusem sa merg la Sfanta Liturghie mai sunt cateva cazuri de oameni veniti tot din domeniul psy inapoi la Ortodoxie.
   Dumnezeu sa-ti dea gandul cel bun si intarire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.