Ceea ce se face cu tulburare vine întotdeauna de la demoni

Mi-ar fi placut sa pot raspunde cu voce tare intrebarilor tale, caci nu se poate spune totul prin scris. Desigur, trebuie sa fie si asa: daca ne certam pe noi insine, ceilalti ni se par buni; intr-adevar, ochiul sanatos priveste pe toti oamenii drept, in timp ce ochiul stramb priveste pe toti oamenii invers. Ai aici cartea Sfantului Ioan Casian; citeste-o din cand in cand; cu toate ca a fost scrisa pentru calugari, se adreseaza si mirenilor. Fragmente selectate din aceasta carte se regasesc in volumul doi al Filocaliei. Deoarece iti plac Vietile Sfintilor, citeste-le! Noi le citim aici in fiecare zi la trapeza si am remarcat ca unii au lacrimi in ochi facandu-o.

Ai remarcat chiar tu insati ca vizitele si concersatiile te umplu de tristete; asa ca, in masura in care poti, evita-le fara ezitare. Chiar daca aceasta starneste oarecare nemultumiri, este ceva lipsit de importanta. Nu-ti fa griji!

Ti-e frica de intuneric? Si mie. Asta ne arata cat de slabi si cat de putina credinta avem in Pronia divina. Cand ma intorceam pe jos de la manastirea maicilor, a trebuit sa traversez padurea pe o distanta de cinci kilometri; intr-un loc m-a cuprins asa o spaima, ca mi s-a facut pielea de gaina si urechile au inceput sa imi tiuie: aveam impresia ca cineva ma urmareste. M-am intors, mi-am facut semnul crucii si mi-am continuat drumul. Scriptura spune: „caci spaima nu este altceva fara lepadarea oricarui ajutor care-ti vine de la dreapta judecata” (Sol.17,11)

Cat despre tulburare, Sfintii Parinti au spus „ceea ce se face cu tulburare vine intotdeauna de la demoni!”. Inchina-te crucii si icoanei Maicii Domnului, atat ajunge. Fii linistita! Citeste in Sfantul Varsanufie intrebarea 430 si raspunsul si de asemenea intrebarea 433; vei putea astfel sa-ti lamuresti putin lucrurile.

Nu te framanta atunci cand nu poti sa-ti faci tot canonul de rugaciune si sa nu fii sclava unei reguli!

Pastreaza rugaciunea vamesului – „O, Doamne, fii milostiv mie, pacatoasei!” – si amintirea lui Dumnezeu. Asta inlocuieste toate canoanele. Citeste ceea ce este scris la pagina 136 a cartii Sfantului Isaac, cat si capitolul 20 al celei de a doua parti a Razboiului nevazut. Daca lacrimile sunt intodeauna de folos, deci nu te ingrijora. Intodeauna sa stii ca daca te rogi fara atentie nu vei avea lacrimile.

Cand te culci, gandul la Dumnezeu, amintirile Scripturii, mai ales Evangheliei, sa-ti ocupe mintea. Lasa lacrimile sa vina cand vor.

La spovedanie nu trebuie sa ai lacrimi; spune ceea ce ai pe constiinta si nimic mai mult. Este evident ca X. trece printr-o perioada mai grea; prin urmare, trebuie sa te rogi si pentru ea si sa nu te manii impotriva ei. Faci foarte bine ca nu-i dai prea multa atentie si nu intervii. Dumnezeu sa va intelepteasca si sa va dea impacare.

Din scrisorile cuviosului Ioan de la Valaam, Raiul văzut din chilie, Editura Sofia.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.