ÎPS Iustinian Chira: ”Să păstrăm nealterată sfânta și dumnezeiasca învățătură ortodoxă”

Cum vedeți Înaltpreasfinția Voastră rugăciunile care se fac în comun cu eterodocșii? Cei care se roagă
împreună cu ei nu ar trebui să facă pocăință?

Sunt nevoit să-ți răspund nu cum ar trebui. Dacă eu ți-oi răspunde deschis, aș putea fi învinuit că m-am făcut judecătorul cuiva. Or, eu nu vreau să mă fac judecătorulnimănui. Dar ce gândești dumneata, e drept. Nu pot să-ți spun frăției tale, eu, în calitate de arhiereu, că Biserica Ortodoxă nu ar trebui să se amestece deloc cu eterodocșii, cu cei ce sunt străini de Ortodoxie. Așa ar trebui, probabil, să-ți răspund frăției tale. Nu îți răspund, pentru că, în această problemă, sunt implicați mai mulți dintre reprezentanții Bisericii Ortodoxe. Nu înseamnă că prin asta ei au trecut de partea dracului și a ereticului. Eu aș zice să ne rugăm pentru pacea între creștini; asta ar fi o rugăciune curată: pentru pacea între creștini. Dar nu pentru unirea bisericilor, fiindcă asta înseamnă că, pe
undeva, trebuie să se cedeze. Nu pot două săbii să stea în aceeași teacă. Ori trebuie să cedezi ceva de la tine, ca ortodox, ori trebuie să cedeze ceva de la el cel din afara Ortodoxiei și atunci se poate face unirea. Dar dacă trebuie să renunți la ceva din învățătura ortodoxă? În niciun caz.
În realitate, se întâmplă ce se întâmplă: ne rugăm, ne pupăm, luăm cafeluțe în speranța unirii bisericilor. Și pe urmă, când ne despărțim, în loc să mergem pe același drum, unul o ia la stânga și altul la dreapta. Ce fel de treabă-i asta? Are rost să ne mai întâlnim numai așa, ca să avem iluzia că am rezolvat ceva? N-am rezolvat nimic. Pentru că romano-catolicul ține la învățătura catolică, protestantul ține la învățătura lui, ortodoxul nici nu mai vorbim. Și atunci zicem și noi precum poetul George Coșbuc: „Nu cerceta aceste legi, / Că ești nebun de le-nțelegi!” (Moartea lui Fulger).

Este bine să ne lăsăm în grija lui Dumnezeu și să păstrăm nealterată sfânta și dumnezeiasca învățătură ortodoxă.

IPS Iustinian Chira – ”Trăiți frumos și-n bucurie”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.