Minunea avea sa-i paralizeze pe cei de față… Când au fost scoase din foc, ele erau întregi

foc-500x282

In perioada stapanirii atee din Rusia au fost deschise 63 de racle cu sfinte moaste, pentru a se inlatura cultul lor. Numai ca, de fiecare data, comisiile atee care s-au ocupat aceasta indeletnicire au avut parte de o cu totul alta realitate. Astfel, in 1922, cand bolsevicii au spart racla Sfantului Ierarh Ioasaf de Belgorod, au descoperit un trup intreg, bine mirositor, caruia i-au strapuns pieptul cu baioneta. Desi sfantul trup se afla in mormant de 166 de ani, cand i s-a deschis abdomenul, doctorul a descoperit ca organele interne erau aproape intregi. Trupul nu-si pierduse moliciunea.

Un an mai tarziu, un document secret prezenta „starea” Sfantului Teodosie al Cernigovului, iar expertiza efectuata demonstra ca era vorba despre un trup de om in stare de mumificare, fara semne de putrefactie. Cand s-a deschis racla Sfantului Alexandru Svirski, in 1918, un sfant raposat de 400 de ani, s-a descoperit ca tesuturile fetei si partile cartilaginoase ale nasului nu se schimbasera. Dupa prima slujba savarsita in cabinetul roetgenologic al catedrei de expertiza, din trupul sfantului a inceput sa izvorasca mir. In 1998, cand s-a redeschis racla, cei de fata au observat cum din mainile si din talpile sfantului izvora mir, culoarea talpilor devenise galbena, iar din cauza mirosului minunat s-au strans albinele.

Dar poate cea mai tulburatore dovada a sfinteniei moastelor s-a produs in perioada lui Stalin cand, la Kiev, din ordinul lui, au fost aruncate intr-un furnal sute de moaste, printre care si cele ale Sfintei Teodora de la Sihla. Minunea avea insa sa-i paralizeze pe cei de fata. Cand au fost scoase din foc, ele erau intregi. Tot prin foc au trecut si turcii moastele Sfantului Ioan Rusul, in 1832, pentru a se razbuna pe crestinii din Procopie. In mijlocul focului, trupul a inceput sa se miste, speriindu-i de moarte pe paganii care au inceput sa fuga. Dupa plecarea lor, trupul sfant a fost descoperit intreg in gramada de scrum. Era tot mladios si inmiresmat, pastrand insa o negreala de la fum si de la jar, pana astazi. Proba focului a fost trecuta si de moastele Sfintei Parascheva, in timpul incendiului din noaptea de 26 spre 27 decembrie 1888, izbucnit in paraclisul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi. Puterea focului a topit aurul si argintul cu care domnitorul Vasile Lupu ferecase racla, iar lemnul baldachinului arsese numai la partea exterioara. Trupul sfintei ramasese insa neatins de foc. Minunea a fost vazuta de zeci de mii de oameni din Iasi. Iata deci demonstrata sfintenia moastelor. Acestor „trupuri moarte si vii totodata. Moarte dupa firea cea omeneasca, vii dupa adastarea Duhului Sfant in ele. Ele dau marturie intru ce marire si sfintenie a fost zidit de catre Dumnezeu omul, si ca aceasta marire, aceasta sfintenie ne-au fost redate prin Rascumparare”, cum spunea Sfantul Ignatie Briancianinov.

Dumitru Manolache
/gardianul.ro/

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.